Hypotheek vergelijken doe je zo

Het vergelijken van je hypotheek is niet ingewikkeld. Maar er zijn flink wat knopen door te hakken. Deels gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeur. Wat vind jij belangrijk bij een vergelijking? Ga je alleen voor de allerlaagste rente. Of wil je ook gemakkelijk kunnen aflossen? We zetten de belangrijkste hypotheekvoorwaarden bij het vergelijken van een hypotheek voor je op een rij.

 • Hypotheekrente
  Meestal hebben de kleinere bestaande verstrekkers en nieuwe hypotheekpartijen een lagere rente dan de traditionele banken. Het vergelijken van de hypotheekrente is op zich niet moeilijk. Maar dan heb je nog niet direct inzicht in de andere hypotheekvoorwaarden.

 • Rentetermijn
  Sommige hypotheekverstrekkers zijn goedkoop bij een NHG-hypotheek 10 jaar vast. Andere bieden juist de laagste hypotheekrente bij een niet-NHG hypotheek 20 jaar vast of 30 jaar vast.

 • Tussentijds lagere rente
  Als je aflost op je hypotheek, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een lagere rente. Enkele hypotheekverstrekkers houden dit actief voor je in de gaten. Bij andere moet je hier zelf actief op letten. Kijk je hier niet naar, dan kan dat je snel honderden euro’s kosten.

 • Hypotheekvorm
  Voor een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek kun je bij veel verstrekkers terecht. Moeilijker wordt het bij een spaarhypotheek, beleggingshypotheek of andere hypotheekvorm. Sommige banken rekenen, bijvoorbeeld voor een aflossingsvrije hypotheek, met een hogere hypotheekrente. Andere doen dat niet.

 • Boetevrij aflossen
  Hoeveel mag je per jaar aflossen zonder boete? Een hoger percentage betekent soms ook dat je gemakkelijker je hypotheek kunt oversluiten.

 • Acceptatievoorwaarden
  Hoe gaat de hypotheekverstrekker om met zzp’ers, zelfstandig ondernemers, mensen met een jaarcontract, of mensen met een restschuld.

 • Meeverhuizen
  Met die lage rente van nu zou het prettig zijn als je op termijn je hypotheek kunt meeverhuizen naar een nieuw huis. Bij veel hypotheekverstrekkers mag dat. Niet bij alle.

 • Verplichte verzekering
  Sommige, veelal goedkope, hypotheekverstrekkers verplichten je om via hen een overlijdensriscoverzekering af te sluiten. Reken altijd door of dit voordelig uitpakt.

 • Offertetraject
  De ene hypotheekverstrekker is sneller dan de andere. Iets langer wachten op een hypotheekofferte is niet altijd een probleem, mits je daardoor uiteraard niet in de problemen komt bij de aankoop van je huis. Als er haast geboden is, is het soms verstandig te kiezen voor een iets ‘duurdere’ hypotheek waardoor je snel je financiering in orde hebt.

 • Offerterente = passeerrente
  Wat als de actuele rente lager, of juist hoger is dan de hypotheekrente die in jouw hypotheekofferte is opgenomen? Welke rente ga je dan uiteindelijk betalen? Dit verschilt per hypotheekverstrekker.

 • Afsluitkosten
  Sommige hypotheekverstrekkers rekenen afsluitkosten. Andere niet. Zet deze kosten op een rijtje met alle andere ‘overige kosten’. Ondanks deze kosten kan een verstrekker nog steeds voordelig uitvallen als deze de laagste hypotheekrente kan bieden.

Wij kunnen je helpen om je het gehele hypotheekproces eigen te maken. Ook zetten wij de rentes en voorwaarden per aanbieder voor je op een rij, zodat we samen een doordacht besluit kunt nemen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

NOVES Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie