Verkoop huis met energielabel G levert € 18.000 minder op

Heeft jouw koopwoning nog het laagste energielabel G? Dan kan de verkoop van je huis gemiddeld € 18.000 minder opleveren dan bij een gunstiger energielabel. De TIAS Business School onderzocht het effect van het energielabel op de verkoop van woningen. Opvallend is dat het effect van het beste label minder groot is.

Het energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig je huis is in verhouding tot vergelijkbare woningen. Label G is het minst zuinig, label A het meest zuinig. Bij de verkoop of verhuur van je huis is een definitief energielabel verplicht. Welk energielabel je hebt, blijkt ook belangrijk bij de verkoop.

Lagere prijs bij verkoop huis

De onderzoekers van de TIAS Business School bekeken de verkoop van bijna 58.000 woningen in de tweede helft van 2016. Ruim 32% van deze koopwoningen kende een gunstig en groen A- of B-energielabel. Nog 15% werd verkocht met het rode F- of G-label. Die woningen zijn voor een fors lager bedrag verkocht, gemiddeld € 18.000. Vooral de bijbehorende hogere energierekening van deze woningen lijkt kopers af te schrikken.

Je huis sneller verkocht

Met een laag energielabel staat je huis bovendien ruim 60 dagen langer te koop dan gemiddeld. Een woning met een groen A- of B-label versnelt de verkoop juist met gemiddeld 40 dagen. Een verschil van ruim drie maanden. Iets om rekening mee te houden als je jouw huis wilt verkopen.

Hoe krijg je een beter energielabel?

Heb je een laag energielabel, maar wil je daar iets aan doen? Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld een nieuwere CV-ketel, gebalanceerde ventilatie en energiezuinige apparatuur. Een energiezuinig huis begint echter bij een goed geïsoleerd huis. Hierdoor verbruik je relatief weinig energie voor het verwarmen of koelen van je woning. 

Het isoleren van je woning is niet gratis. Voor vloerisolatie betaal je gemiddeld € 1.800 en voor spouwmuurisolatie € 2.100. Gelukkig kun je hiervoor subsidie van de overheid krijgen. Bij twee of meer isolatiemaatregelen is de overheidsbijdrage 20% van de kosten.

Op de overheidswebsite www.energiebesparendoejenu.nl vind je meer informatie over wat je in je huis kunt isoleren en wat de kosten zijn. Dankzij het hogere energielabel verdien je deze investering bij de verkoop van je huis al snel terug. Wil je weten wat je financiële mogelijkheden zijn voor de koop van een volgende woning? Neem contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

NOVES Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie