Trouwplannen? Let op je hypotheek!

Vanaf volgend jaar trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Het betekent dat je bezittingen en schulden niet meer vanzelfsprekend op één grote hoop gaan. Trouwen onder huwelijkse voorwaarden wordt straks de standaard. Had je een koophuis voor je ging trouwen? Dan kan je huwelijk grote gevolgen hebben voor je financiën.

Als je niets regelt voor je gaat trouwen, dan trouw je vanzelf in gemeenschap van goederen. Alles wat je bezit, wordt dan voor de helft ook eigendom van je partner en vice versa. Als een van de verloofden bijvoorbeeld een eigen bedrijf heeft of veel vermogen dat hij of zij formeel buiten het huwelijk wil houden, dan trouw je op huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden nu nog bij de notaris

Die huwelijkse voorwaarden moet je officieel vastleggen bij een notaris. Dat kost je zo'n 600 euro, al kan dat bedrag ook flink oplopen afhankelijk van de complexiteit van de voorwaarden. Vanaf 1 januari hoef je echter in eenvoudige situaties niet meer apart naar de notaris. Je trouwt dan standaard in 'beperkte gemeenschap van goederen'.

De bezittingen van vóór het huwelijk blijven in het bezit van de afzonderlijke partners. Let wel: je moet wel goed vooraf vastleggen welk bezit van wie is. Als daar onzekerheid over bestaat bij een onverhoopte scheiding, zal een rechter oordelen dat het om bezit gaat dat is verkregen tijdens het huwelijk. Dan is het eigendom van beide partners.

Gevolgen voor je huis en hypotheek

Ga je trouwen in gemeenschap van goederen en heeft een van de partners al een eigen huis? Dan heeft dat grote gevolgen. Niet alleen het huis en de hypotheek worden gedeeld bezit, ook bijvoorbeeld het renteverleden. Als de huiseigenaar voor het huwelijk al 10 jaar hypotheekrente heeft afgetrokken van zijn of haar inkomen, dan geldt die periode met terugwerkende kracht ook voor de partner die intrekt.

Omdat je tegenwoordig maximaal 30 jaar lang de hypotheekrente mag aftrekken, levert de partner die eerst geen huis had dus 10 jaar van dat recht in. De eigenwoningreserve, dat is de overwaarde na verkoop van het huis, wordt immers in gemeenschap van goederen ook over beide echtgenoten gelijk verdeeld. De eigenwoningreserve is weer belangrijk voor de bijleenregeling als je een nieuw huis koopt.

Trouw je op huwelijkse voorwaarden, dan kun je er voor kiezen het huis eigendom te laten van één persoon.

Nieuwe regels: veel scenario's

De laatste jaren is er veel veranderd op hypotheekgebied. Als je door een huwelijk aanpassingen moet maken op je hypotheek, dan kun je met andere regels te maken krijgen. Advies hierover nodig? We kunnen aan de hand van jouw situatie laten zien welke keuzes je hebt.

Ben je bezig met een huwelijk, dan zijn de financiële afspraken het minst romantische deel van de voorbereiding. Ze zijn echter niet minder belangrijk. Mocht de zaken ooit anders lopen dan je vooraf gehoopt had, dan zul je jezelf dankbaar zijn dat je afspraken op papier hebt gezet.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

NOVES Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie