Restschuld en verhuisplannen: grote haast is geboden

Het is niet gelukt. Ondanks de druk van Vereniging Eigen Huis en financieel adviseurs heeft staatssecretaris Wiebes besloten om de aftrekbaarheid van restschuldfinancieringen stop te zetten per 1 januari 2018. Dat heeft grote gevolgen voor mensen met een hypotheek die onder water staat.

Wat is er aan de hand? Als je je huis verkoopt en de opbrengst is onvoldoende om de resterende hypotheek af te lossen, dan heb je een restschuld. Heb je nog niet verkocht, maar weet je dat de waarde van je huis lager is dan je schuld, dan staat je hypotheek 'onder water.' Dat wordt ook wel een virtuele restschuld genoemd.

Restschuld 15 jaar aftrekbaar

Om mensen met zo'n virtuele restschuld toch weer de woningmarkt op te krijgen, maakte de overheid het in 2012 mogelijk om je restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. De rente op dat bovenste deel van je hypotheek blijft vervolgens 15 jaar lang fiscaal aftrekbaar.

Desastreuze gevolgen honderdduizenden eigenaren

Mooie regeling? Ja, zeker voor de bewoners van de ongeveer 750.000 huizen waar de hypotheek onder water staat. Binnenkort is het feest echter voorbij. Eric Wiebes heeft het einde aangekondigd van de aftrekbare restschuldfinanciering. Als een restschuld met een gewone lening (consumptief krediet) gefinancierd moet worden, zijn de gevolgen desastreus.

Verschil wel of geen aftrekbare restschuldfinanciering

Na de verkoop van je huis houd je € 26.500 schuld over. Je jaarinkomen bedraagt € 48.000.

Situatie in 2017
Nettolasten van je restschuld binnen je hypotheek: € 174
Maximaal hypotheekbedrag te besteden aan nieuwe woning: € 191.800.

Situatie vanaf 2018
Nettolasten restschuld met consumptief krediet: € 196
Maximaal hypotheekbedrag te besteden aan nieuwe woning: € 80.500.

Wiebes: 'Crisis voorbij'

De aftrekbare restschuldfinanciering was een crisismaatregel om de woningmarkt weer vlot te trekken. Volgens Wiebes is de huizenmarkt inmiddels voldoende hersteld en zijn stimuleringsmaatregelen niet meer nodig.

Voor mensen met een hypotheek onder water is het een bittere pil. Als je haast maakt, kun je echter nog aan de fiscale versobering ontkomen. Verhuis je nog dit jaar, dan kun je nog gewoon gebruik maken van aftrekbare restschuldfinanciering.

Heb je plannen? Maak dan eerst met ons een afspraak voordat je de makelaar inschakelt. Wij brengen je situatie in kaart en kunnen de financiële situaties voor je uitwerken. Je kunt zo een onderbouwde keuze maken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

NOVES Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie