Een huis kopen zonder hypotheek: de voordelen en nadelen

Waarom zou je geld lenen voor je huis als je het geld al hebt? Goede vraag: steeds vaker worden woningen verkocht zonder hypotheek. Vaak gaat het om investeerders, maar soms zijn het ook gewoon kopers die hun vorige hypotheek al hebben afgelost. Je hebt dan geen extra geld nodig voor het volgende huis. Wat zijn de voor- en nadelen van een huis kopen zonder hypotheek?

Voordelen huis kopen zonder hypotheek

  • Het meest voor de hand liggende voordeel: je betaalt geen rente en aflossing. Meestal zijn woonlasten de belangrijkste kostenpost in een huishouden. Zonder maandelijkse lasten haal je die druk weg.
  • Je betaalt minder vermogensrendementsheffing. Over je spaargeld boven het vrijgestelde deel betaal je effectief 1,2 procent belasting per jaar. Met de huidige lage spaarrente betekent het dat je vermogen niet groeit, maar jaarlijks kleiner wordt. Omdat je eigen woning in box 1 zit, hoef je geen vermogensbelasting te betalen over de waarde.
  • Het eigenwoningforfait (ewf) hoef je niet te betalen. Het ewf wordt in mindering gebracht op je aftrekposten. Omdat je geen rente betaalt, heb je ook geen aftrekposten. Daarom is het resultaat nul.

Nadelen huis kopen zonder hypotheek

  • Geld dat eenmaal 'in stenen' zit, krijg je er niet eenvoudig uit. Je moet jezelf afvragen of de rentelasten die je uitspaart opwegen tegen het niet beschikbaar hebben van je geld. Anders gesteld: je moet het geld echt over hebben.
  • Je hebt minder aftrekposten en betaalt daardoor meer inkomstenbelasting.
  • Wanneer je het huis dat je met eigen geld kocht weer verkoopt, is je overwaarde de volledige verkoopsom. Er is immers geen sprake van een hypotheekschuld. Dat heeft gevolgen voor het volgende huis dat je koopt in verband met de bijleenregeling. Kort gezegd moet je het volledige bedrag weer in je volgende huis steken om volledig te profiteren van de hypotheekrenteaftrek.


Als je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek, wordt het snel voordeliger om de aankoop van een huis zelf te financieren. Mensen die in 2001 al een lopende hypotheek hadden, bereiken dat moment uiterlijk in 2031. Dan hebben zij tenminste 30 jaar kunnen profiteren van de renteaftrek. Hoe minder jaren aftrek mensen over hebben, hoe aantrekkelijker een koop zonder hypotheek word.

Het kopen van een huis met eigen geld heeft niet alleen maar voordelen. Is het voor jou een vraag? Overleg dan eerst eens met onze financieel adviseur. Die kan de scenario's passend bij jouw omstandigheden voor je uitrekenen. Loop eens binnen of laat je gegevens achter voor een vrijblijvende afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

NOVES Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie