Vanaf februari ben je beter beschermd bij het kopen van een huis

Wie een huis koopt, is vanaf februari beter beschermd tegen verborgen gebreken. Vanaf die tijd is een bouwkundig voorbehoud namelijk een standaard onderdeel van het koopcontract. Althans, als de verkopend makelaar is aangesloten bij de VBO, NVM of VastgoedPro. Wat heb jij daar in de praktijk aan?

Stel, je koopt een huis en ontdekt kort daarna dat de fundering rot is. Een bouwkundig voorbehoud dat is opgenomen in het koopcontract geeft je dan het recht tot het ontbinden van het koopcontract. Dit geldt ook wanneer herstelkosten voor zichtbare gebreken hoger uitvallen dan vooraf is afgesproken.

Bouwkundig voorbehoud standaard onderdeel

Tot februari was het aan jou om als koper het bouwkundig voorbehoud af te spreken met de verkopende partij. In de nieuwe situatie hoef je daar zelf niet meer om te vragen. Een vooruitgang, zeker in deze markt waar verkopers het voor het zeggen hebben. Bij het stellen van te veel eisen loop je het risico dat de verkoper voor een minder veeleisende koper kiest.

Voorbehoud geen verplichting

De verkoper van een huis kan besluiten om het bouwkundig voorbehoud niet toe te passen. In dat geval dient dit doorgestreept te worden in het koopcontract. Ook wanneer de koper het voorbehoud niet nodig vindt, kan er een streep door gezet worden. De bepaling compleet verwijderen uit het koopcontract is niet toegestaan.

Omdat het bouwkundig voorbehoud geen verplichting is, kunnen verkopers er vrij makkelijk van afzien. Het risico bestaat dat de verkoper het voorbehoud alsnog doorstreept omdat kopers dat toch wel accepteren. Zeker in populaire steden met een overspannen woningmarkt is dat niet ondenkbaar. Of het standaard opnemen in het koopcontract in de praktijk echt een verbetering is, moet dan ook nog blijken.

Meldingsplicht verkoper

Los van het bouwkundig voorhoud heeft de verkoper een mededelingsplicht. Ofwel, hij of zij dient de mogelijke koper vóór de koop te informeren over gebreken aan de woning. Na de verkoop kan de verkoper aansprakelijk gesteld worden als dit niet afdoende gedaan is.

Wel is het belangrijk dat het gebrek al speelde voor de overdracht van het huis. Ook moet het om serieuze problemen gaan die  ‘normaal’ gebruik van het huis onmogelijk maken. Bijvoorbeeld wanneer het dak zo lek als een mandje is.

Onderzoeksplicht koper

Als koper heb je een onderzoeksplicht. Je koopt het huis namelijk zoals het op dat moment is, inclusief eventuele gebreken. Zeggen dat je een gebrek niet gezien hebt, is op zichzelf geen reden om een verkoper aansprakelijk te stellen. Zelfs als het om een gebrek gaat dat je niet direct kon zien. Daarom is een bouwkundige keuring geen overbodige luxe.

In het vervolg hoef je het bouwkundig voorbehoud niet meer af te dwingen bij de verkoper. Het kan zijn dat de verkoper het standaard voorbehoud toch niet wil. Controleer dat goed en vraag naar de reden. Zo kun je beter het risico op gebreken en herstelkosten inschatten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

NOVES Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie