Eén op de vijf verkochte huizen is nieuwbouw

De krapte op de woningmarkt wordt steeds groter, maar in de verkoopcijfers is toch een lichtpuntje te ontwaren. Van alle verkochte woningen in Nederland is inmiddels één op de vijf een nieuwbouwhuis. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging Dynamis. De toename van het aantal nieuwbouwhuizen in de verkoopcijfers is een graadmeter voor urgentie.

In het eerste kwartaal van 2018 werden in totaal 59.500 woningen verkocht. Dat zijn er 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Terwijl het aanbod van alle woningen in een jaar tijd met maar liefst een derde deel is afgenomen.

Druk op nieuwbouw
Minder aanbod en toch meer verkopen dus. Dat komt door de nieuwbouwhuizen. Er zijn er dit jaar 45 procent meer van verkocht. Zou je alleen kijken naar bestaande bouw, dan nam het aantal verkopen zelfs met 2 procent af. Er ligt dus een flinke druk op de productie van nieuwe huizen. De vraag naar woonruimte neemt immers niet af.

Het tekort aan (betaalbare) nieuwbouwwoningen was een belangrijk thema tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorige maand. In veel gemeenten is de afgelopen vier jaar structureel te weinig aandacht geweest voor de problemen van woningzoekers. Als de nieuwe gemeentebesturen woningbouw wel hoger op de agenda krijgen, zal het nog enkele jaren duren voordat die plannen de druk op de markt zullen verlichten.

Waar vind je de meeste nieuwbouw?
In Brabant was nieuwbouw als percentage van het aantal verkopen het grootst. Maar de provincies ontlopen elkaar weinig. In Groningen was slechts 9 procent van de verkochte huizen nieuw gebouwd.

  • Brabant (23 procent)
  • Gelderland (22 procent)
  • Zuid-Holland (20 procent)

Opmerkelijke visie op prijs
Dynamis keek in de kwartaalrapportage ook naar de verkoopprijzen van huizen. Terwijl ondertussen veel economen menen dat er sprake is van een bubbel, blijkt Dynamis veel minder ongerust over de stand van de woningmarkt.

De gemiddelde prijs van een huis bedraagt momenteel 278.000 euro. Dat is weliswaar 17 procent hoger dan tijdens de vorige piek in 2008, maar dat is gerekend zonder correctie voor inflatie. Pas je wel een inflatiecorrectie toe, dan is de prijs nog maar 3 procent hoger dan in 2008. Op lokaal niveau betekent het zelfs dat driekwart van de gemeenten de piek van 2008 nog niet bereikt heeft.

De piek van 2008 werd gevolgd door een zware crisis. Vergelijk je die periode met nu, dan is er wel een groot verschil. Op de huidige hypotheken wordt verplicht afgelost. Bovendien is de hypotheekrente nu veel lager dan toen. Mochten de prijzen opnieuw dalen, dempt dat de financiële gevolgen voor consumenten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

NOVES Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie