NHG-hypotheek maakt grotere betaalachterstand mogelijk

Heb je een NHG-hypotheek en kan je door de coronacrisis jouw hypotheeklasten niet meer betalen? De instantie achter Nationale Hypotheek Garantie biedt een extra vangnet. Concreet krijg je ruimte om maximaal 9 procent van het hypotheekbedrag aan achterstand op te lopen. Dit komt bovenop de eerdere versoepeling van banken.

Eerder al werd bekend dat je bij banken een betaalpauze van je hypotheeklasten kunt aanvragen. Bij de meeste banken is een pauze van maximaal drie maanden toegestaan. Zeker ondernemers en werknemers in getroffen sectoren maken zich zorgen over de periode daarna. De maatregel van NHG kan uitkomst bieden.

Hoe werkt de aanvullende NHG-regeling?
Een bank of andere geldverstrekker kan de zogenaamde Woonlastenfaciliteit aanvragen bij NHG. Stel jij als huiseigenaar krijgt uitstel van betaling en loopt een betalingsachterstand op. Normaal gesproken zou de bank in ieder geval na drie maanden graag de hypotheekbetaling weer hervatten. Nu staat NHG garant voor een achterstand tot maximaal 9 procent van de oorspronkelijke hypotheek. Op een hypotheeksom van bijvoorbeeld 275.000 is dat 24.750. Hiermee kan je het doorgaans langer uitzingen dan drie maanden. 

Je krijgt het niet cadeau
De extra financiële ruimte krijg je niet cadeau. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de betalingsachterstand weer rechtgetrokken wordt. Daar verandert de Woonlastenfaciliteit niets aan. Het geeft vooral de bank meer zekerheid, die daardoor jou langer de tijd geeft. Met de bank bespreek je wanneer de betalingen weer kunnen starten en welke betalingstermijn wordt aangehouden.

Woning moet op lange termijn betaalbaar blijven
Tot juli vinden er geen gedwongen woningverkopen plaats. Een geruststellende gedachte. Door steunmaatregelen zijn de gedwongen verkopen overigens niet definitief de wereld uit.

NHG stelt zelf het volgende. ‘’Indien woningbehoud toch onverhoopt geen optie blijkt, dan biedt NHG een vangnet door een eventuele restschuld kwijt te schelden als de woningeigenaar aan de criteria daarvoor voldoet.” 

Banken beoordelen, los van een mogelijke betaalpauze, de betaalbaarheid van hypotheeklasten op langere termijn. Blijkt dat een huiseigenaar door de crisis jarenlang rekening moet houden met een lager inkomen, dan kan het aannhouden van de hypotheek als niet haalbaar beoordeeld worden. Onder voorwaarde staat NHG dan wel garant als de woningverkoop niet voldoende oplevert voor het aflossen van de hypotheek.

Waar komt het NHG-geld vandaan?
Iedereen die een NHG-hypotheek afsluit betaalt een eenmalige bijdrage om gebruik te kunnen maken van het vangnet. In 2020 bedraagt deze zogenaamde borgstellingsprovisie 1 procent van de hypotheeksom. Tegenover deze kostenpost staat een doorgaans lagere hypotheekrente. NHG kan met dik 1 miljard euro beschikken over een goedgevulde oorlogskas. Bovendien wordt deze buffer niet aangesproken als er alleen garant wordt gestaan. Pas bij verkopen met verlies wordt de resterende schuld aan een bank betaald.

Heb je een NHG-hypotheek en wil je meer informatie over de regeling? Of ben je van plan een huis te kopen en op zoek naar de beste hypotheek in jouw situatie? Onze adviseurs helpen je graag op weg. Vul hiervoor de onderstaande antwoordkaart in. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

NOVES Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie